donderdag 5 juli 2007

Brandweer Voordorp.


De brandweer Voordorp traint regelmatig in het Trias fitnesscentrum. In de sporthal waren ze aan het zaalvoetballen.
Toen ik vroeg of ik een keer langs mocht komen op de kazerne aan de Sartreweg kon ik nog dezelfde middag terecht.

Ik werd ontvangen en uitgebreid rondgeleid door brandweerman Cor Kraaijenhagen, kortweg brandweerman Cor.De kazerne van de brandweer Voordorp staat al 25 jaar op deze plaats, zo vertelde Cor. “Ik heb Voordorp zien opbouwen”.Een dag op de kazerne betekent hollen of stilstaan op de gekste tijden. Soms gebeurt er een hele dag niets en op andere dagen zie je je bed nauwelijks omdat je voortdurend van de ene spoedklus naar de andere moet.
Er werkt een beroepscorps in een drie ploegendienst.
Het is 24 uur op en 48 uur af. Dagelijks zijn er drie tot zes meldingen waar direct door de dienstdoende ploeg op gereageerd moet worden.

De brandweer is er niet alleen voor het blussen van branden maar heeft ook een andere belangrijke taak: het bieden van hulpverlening.
De hulpverlening gaat over het redden van mensen, dieren en het veiligstellen van dingen.
Denk o.a. aan het losknippen van bekneld geraakte mensen in gecrashte voertuigen, het redden van koeien en paarden die in de sloot beland zijn. Ook het duiken naar bewijsmateriaal voor het oplossen van misdaden behoort tot hun taken.De dienstdoende ploeg is als zij niet moet uitrukken voortdurend in training. De voertuigen worden dagelijks gecontroleerd, net als alle apparatuur. Er wordt getraind op specifieke situaties. Ook aan het fysiek van de mannen en vrouwen van het corps wordt heel veel aandacht besteed. Een brandweerman -vrouw moet op alle fronten zeer goed in conditie zijn.Ik leerde brandweerman Cor Kraaijenhagen in de loop van het gesprek kennen als een autoriteit, een ervaren man met een enorme passie voor zijn vak. Een man die naast het uitvoeren van zijn beroep van brandweerman, voorlichting en brandpreventiebijeenkomsten geeft door het gehele land en hier een goed en prettig leesbaar boek over heeft geschreven: "In vuur en vlam".

Wie kan het verhaal over de brandweer Voordorp eigenlijk beter vertellen dan Cor Kraaijenhagen zelf!
Luister naar brandweerman Cor in de geluidendatabase.

Wat een vak! Ik was en ben onder de indruk.

Op 30 juli is het feest op de kazerne! Cor Kraaijenhagen viert dan zijn 35 jarig jubileum als beroepsbrandweerman. Vast van harte gefeliciteerd!

Geen opmerkingen: