zondag 15 juli 2007

Nog even terugkomend op de gierzwaluwen.

Vorige week verwoede pogingen gedaan om de gierzwaluw te fotograferen. ’s Avonds als ik even buiten zit hoor en zie ik ze regelmatig. Jammer, het is tot op heden nog niet gelukt om een goede foto te maken. Wat zijn deze kleine vogels snel…. Ach, het gaat nog wel lukken. De aanhouder wint!

Afgelopen zaterdag stond er een leuk artikel van Jean-Pierre Geelen in de Volkskrant. Een gedeelte van dit artikel wil ik citeren….

‘Mooi is het woord niet voor dit grauwe diertje. Maar de inhoud overstijgt de vorm.
‘Een pond veren vliegt niet als er geen vogel in zit’, dichtte Bert Schierbeek. In de dertig gram gierzwaluw huist meer vogel dan in kilo’s kalkoen. Met een snelheid van 120 kilometer per uur komt hij rond Koninginnedag ingevlogen vanuit Zuid-Afrika. Met zijn duimbrede bek schept hij dagelijks duizenden insekten die u anders toch maar hinderlijk uit de slaap zouden houden. Als het weer tegenzit gaat hij een hapje eten boven Parijs of Berlijn. Gierzwaluwen leiden een bodemloos bestaan: ze slapen op 3 tot 5 kilometer hoogte, waar ze zich met gespreide vleugels laten meedeinen op de thermiek; zelfs paren doen ze in de lucht. Een wonder op wieken, niet verwant aan andere zwaluwen, maar aan de kolibrie.
Groet de sikkel bij uw vertrek naar uw vakantieoord-wanneer u terugkomt is zij weg.’


Voor nog meer info over de gierzwaluw. Kijk bij het blogbericht van 8 juni.

Geen opmerkingen: