zondag 27 mei 2007

Nog even terugkomend op de architectuur...


Ik kom nog even terug op de verscheidenheid in architectuur. De architectuur boeit me. Voordorp is gebouwd in de typische 90-er jaren bouwstijl. Je vindt in de wijk een zeer gevarieerde architectuur die toch een eenheid vormt.
Van eenvormigheid is, als je het over het totaal bekijkt , absoluut geen sprake. De wijk heeft een frisse uitstraling mede door de licht gekleurde tinten van de woningen. Gebogen, strakke, ronde en scheve lijnen maken de aanblik bijzonder. De kleuren blauw, rood, groen en geel geven een speels accent.
De lantaarnpalen en buitenverlichting hebben een ronde, of een driehoeksvorm die goed past bij het uiterlijk van de wijk.


Ik ben er de afgelopen twee weken eens over gaan lezen. Ik wilde meer weten over de architecten en over de bouw van Voordorp.

In het kort vast wat info:

De Bouw:
Naar aanleiding van een besloten prijsvraag werd Voordorp aan de hand van een samenwerkingsverband tussen de gemeente en het bouwfonds gerealiseerd.
Aat van Tilburg (architect en stedebouwkundige) heeft het stedebouwkundig plan gemaakt.De wijk is gebouwd in de vorm van een gebogen blad met als hoofdnerf de Romerostraat en als zijnerven de overige straten.
Halverwege de Romero vind je het groene middelpunt: “De Brink” het plein, met het aangrenzende “Ons Buiten”.
Naar het noorden toe krijgt de wijk een rondgaande beweging, dit geeft het eind aan.

Belangrijke architecten van de wijk Voordorp o.a.

Theo Bosch. (o.a. de bijzondere bastionwoningen)
Aat van Tilburg.
Pietro Hammel.


Opvallend en zeer bijzonder vind ik de woningen van de architect Theo Bosch.

Theo Bosch (1940-1994).
Ontving voor zijn ontwerpen in Voordorp zowel de Archinorm als de Rietveldprijs.
Groeide op in Amsterdam op. Op voorspraak van de beroemde architect Hertzberger werd hij toegelaten tot de Academie van Bouwkunst .
Van 1965 tot 1984 heeft hij gewerkt bij Aldo van Eyck.
Van Eyck wordt gezien als de representant van het Nieuwe Bouwen, de stroming van de moderne architectuur in Nederland. Architecten binnen deze stroming streefden naar de verbetering van de woning en verhoging van het woongenot.

Wordt vervolgd…..

Geen opmerkingen: